Futureproof onderwijs: alleen als we nu in actie komen
Huizen kun je verduurzamen. Pensioen bouw je op. Dijken verstevig je. Maar hoe maken we ons onderwijs toekomstbestendig – in een wereld waarin de helft van de banen over tien jaar nog niet bestaat? We vroegen drie EdTech-founders naar hun visie op de vaardigheden van morgen, het onderwijs van vandaag, en hoe technologie het verschil kan maken.
“Scroll Down for the English Version”
René Janssen, oprichter van Lepaya – een van de meest toonaangevende edtech-startups van Nederland – is opgegroeid met onderwijs. Letterlijk. In zijn familie was leren een rode draad, en zijn vader, jarenlang actief in het hoger onderwijs, zag al vroeg een groot probleem: de kloof tussen wat studenten op school leren en wat ze in de praktijk nodig hebben. "Hij zei 25 jaar geleden al: ‘Wat we ze hier aanleren, slaat vaak nergens op als je kijkt naar wat ze straks echt moeten kunnen." Het is een uitspraak die René anno 2025 nog steeds bevestigd ziet als hij kijkt naar het huidige onderwijs. Hij haalt het voorbeeld aan van een logopedist in opleiding. “De studie zit vol theorie, maar zodra een afgestudeerde de praktijk instapt, blijkt die kennis nauwelijks aan te sluiten bij de realiteit. En juist als je met je neus op de feiten wordt gedrukt, leer je echt wat een vak inhoudt," zegt hij. En dan gaat het niet alleen om vakkennis, maar vooral ook om de zogenaamde soft skills: de vaardigheden die bepalen hoe succesvol iemand functioneert in een baan. Janssen:
“Soft skills kunnen soms veel belangrijker zijn voor de groei en het welbevinden van een bedrijf dan hard skills. Natuurlijk zijn hard skills vaak de basis, maar zonder soft skills weet je wel wat er idealiter zou moeten gebeuren, maar niet hoe je het gedaan krijgt in de organisatie.”
21ste eeuwse vaardigheden: tijdloos maar urgenter dan ooit
De wereld verandert in razendsnel tempo. Automatisering, kunstmatige intelligentie en globalisering veranderen de manier waarop we werken en leven fundamenteel. Banen die vroeger nog bestonden, verdwijnen, terwijl iedere dag compleet nieuwe beroepen ontstaan. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde vorig jaar al dat één op de vijf banen een hoog risico loopt om geautomatiseerd te worden. Vooral routinetaken in logistiek, administratie en productie verdwijnen in rap tempo.
“De wereld vraagt om een nieuwe manier van denken, werken en leren,” zegt Danielle Petit, oprichter van FutureMindZ.
Haar missie? Jongeren voorbereiden op de toekomst door hen een growth mindset bij te brengen: een flexibele, leergierige houding die onmisbaar is in een continu veranderende wereld. Essentieel in die mindset zijn zaken als creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerken.
“Juist deze vaardigheden maken het verschil,” benadrukt ze. “Ze helpen jongeren om wendbaar te blijven en vol vertrouwen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dat zien we terug in de klas: wanneer leerlingen aan de gang gaan met bijvoorbeeld onze drones in de klas, merken we dat ze actiever gaan nadenken, elkaar beter helpen en niet bang zijn om fouten te maken. Ze ontdekken dat leren een proces is, geen eindpunt.”
Lange weg
Het pleidooi is duidelijk: nieuwe vaardigheden zijn hard nodig, maar de vraag is ook: is het onderwijs wel klaar om die te onderwijzen? Hoewel er op sommige plekken al vooruitstrevende initiatieven opduiken, blijkt het voor veel scholen lastig om de stap naar een toekomstgerichte leeromgeving te maken.
"Kinderen beginnen hun schooltijd vol nieuwsgierigheid, creativiteit en de durf om fouten te maken," ziet Petit. "Maar het traditionele onderwijssysteem, met vaste lesmethodes en gestandaardiseerde toetsen, remt die ‘growth mindset' steeds meer."
En docenten zien het gebeuren, maar zijn onmachtig om het te veranderen, aldus Petit. “Vooral voor oudere docenten gaat het allemaal heel erg snel wat leidt onzekerheid en een afwachtende houding.“ En dat is jammer, aldus Petit. “Want juist als docenten inzien dat hun technologische achterstand logisch is, krijgen ze ruimte om te leren. Sterker: een van de mooiste complimenten die ik ooit kreeg, was van een docent die in korte tijd leerde programmeren, gewoon omdat hij zijn weerstand had losgelaten. Het kan dus wel.”
Het onderwijssysteem experimenteert weliswaar met vernieuwd onderwijs, maar de échte omslag blijft uit, ziet ook André Haardt, oprichter van Squla en Chapter.Works. “Scholen proberen nieuwe technologieën wel uit, maar als het op opschalen aankomt, loopt het vaak spaak,” zegt hij.
Toen Haardt in 2010 Squla lanceerde, een online leerplatform waarmee kinderen op een speelse manier kunnen leren, werd hij met scepsis ontvangen. “Het idee dat kinderen thuis digitaal konden oefenen en leren op hun eigen niveau, was toen nog nieuw. Scholen zagen het vooral als een aanvulling, niet als een volwaardige leeroplossing.”
Het probleem? Het onderwijssysteem zit vast in oude structuren. “Scholen willen wel vernieuwen, maar lopen tegen allerlei obstakels aan: van bureaucratische regels en krappe budgetten tot een cultuur waarin verandering langzaam gaat.” Veelbelovende innovaties blijven daardoor hangen in de pilotfase. “Ze testen iets uit, maar als de financiering onzeker is of de adoptie niet vanzelf gaat, verdwijnt het weer in de la.”
Niet wachten, maar ondernemen
In plaats van te wachten op het onderwijssysteem, besloot Haardt een andere route te kiezen. “We kozen ervoor om ouders te laten betalen voor gepersonaliseerd leren, simpelweg omdat scholen niet wilden of konden investeren.”Het bleek een riskante keuze, maar uiteindelijk succesvol. Squla groeide uit tot een van de bekendste EdTech-platformen van Nederland.
Leven lang leren als noodzaak
Maar het probleem beperkt zich niet tot het reguliere onderwijs. De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt ook om voortdurende bij- en omscholing. “We moeten af van het idee dat leren stopt na een diploma,” stelt Haardt. Na zijn succes met Squla lanceerde hij in 2021 vanuit die gedachte Chapter.Works, een app voor de bijscholing van monteurs in de installatie van zonnepanelen en warmtepompen. “Het tekort aan vakmensen is gigantisch, vooral in sectoren die cruciaal zijn voor de energietransitie,” zegt Haardt. “Daarom ontwikkelen we korte, toegankelijke modules, vergelijkbaar met Duolingo. Zo springen we in het gat dat het reguliere onderwijs en de arbeidsmarkt achterlaten.”
Het is een model dat LePaya ook inzet . Rene Janssen: “Ik wil niet wachten tot het onderwijs zijn curriculum verandert. Daarom pakken wij het zelf nu al aan met digitale trainingen die kort, praktisch en gebruiksvriendelijk zijn.” Al hoopt hij wel dat het onderwijsveld uiteindelijk ook zelf de handschoen oppakt.
“Als we kinderen en volwassenen echt willen voorbereiden op de snel veranderende arbeidsmarkt, moeten we edtechbedrijven de ruimte geven om te innoveren en het onderwijs openstellen voor nieuwe technologieën en flexibele leertrajecten. Het is tijd voor een gezamenlijke aanpak met bedrijven en de overheid om de toekomst van ons onderwijs vorm te geven. Wachten is geen optie – als we nu niet doorpakken, missen we de kans om Nederland toekomstbestendig te maken.”
Deze EdTech-bedrijven bewijzen dat onderwijs wél toekomstbestendig kan zijn. Van soft skills en simulaties tot datagedreven leren en carrièreplatforms — zij vormen de manier waarop we leren, werken en groeien.
Lepaya: Biedt trainingen aan die soft en hard skills combineren tot 'Power Skills' om medewerkers toekomstbestendig te maken. lepaya.com
Data Booster: Richt zich op het bevorderen van een leven lang leren door middel van datagedreven leeroplossingen. https://databooster.io
Futuremindz: Ontwikkelt innovatieve lesmodules op het snijvlak van techniek, 21eeuwse vaardigheden en gamification. www.futuremindz.nl
Young Coders: Helpt organisaties met het vinden, ontwikkelen en begeleiden van de tech-savvy professionals van de toekomst. youngcoders.nl
iamprogrez: Ontwikkelt digitale assessments met een focus op het meten en zichtbaar maken van softskills, 21st century skills, future proof job skills iamprogrez.com
Simulation Crew: Ontwikkelt VR simulaties voor training en educatie om realistische leerervaringen te bieden. thesimulationcrew.nl
Society College: Biedt programma's voor werkstudenten en (young) professionals met oog voor de samenleving. societycollege.nl
Komensky: is een full-service vaardigheidsgericht leerplatform dat zich richt op geïntegreerde talenttechnologie. komensky.io
GetJobsDone: Op GetJobsDone plaatsen bedrijven fixed fee opdrachten, die studenten uitvoeren zonder dat zij een KVK inschrijving nodig hebben. getjobsdone.nl
BlueSkills: Biedt leervacatures voor jouw kickstart in de techniek. blueskills.nl
5miles: 700 online, korte uitdagingen op maat voor zakelijke professionals. 5miles.nl
Gear Up: Ontwikkelt technologische oplossingen die persoonlijke groei bevorderen, met focus op vaardigheden, innovatie, gelijke kansen. gear-up.nl
The BD School: Biedt opleidingen en community-ondersteuning voor business development professionals. bdschool.com
Nxus: Amsterdamse startup die een innovatief bias-free carrièreplatform heeft ontwikkeld. nxus.nl
Future-proof education: Only if we take action now.
You can make houses more sustainable. You can build a pension. You can reinforce dikes. But how do we future-proof education – in a world where half of the jobs that will exist in ten years don’t exist yet? We asked three EdTech founders for their vision on the skills of tomorrow, the education of today, and how technology can make a difference.
René Janssen, founder of Lepaya – one of the Netherlands' leading EdTech startups – grew up surrounded by education. Literally, in his family, learning was a constant theme, and his father, who spent years working in higher education, recognized an early and significant problem: the gap between what students learn in school and what they actually need in practice. "Twenty-five years ago, he already said: ‘What we’re teaching them here often makes little sense when you look at what they'll really need to be able to do later." It's a statement that René, in 2025, still finds to be very true when he looks at today’s education. He cites the example of a speech therapy student. “The program is full of theory, but the moment a graduate enters the real world, it turns out that knowledge barely aligns with reality. It’s precisely when you're confronted with the facts that you truly learn what a profession entails," he says. And it's not just about technical knowledge, but even more about so-called soft skills: the abilities that determine how successfully someone functions in a job. Janssen:
“Soft skills can sometimes be far more crucial for the growth and well-being of a company than hard skills. Of course, hard skills often form the foundation, but without soft skills, you might know what ideally needs to happen, but not how to actually make it happen within the organization.”
21st century skills: more urgent than ever
The world is changing at lightning speed. Automation, artificial intelligence, and globalization are fundamentally altering how we work and live. Jobs that existed yesterday are disappearing, while entirely new professions emerge daily. In 2030, AI will largely take over work: only one-third will remain human labor. Due to AI and automation, by 2030 only one-third of all tasks will be performed by human workers. This is one of the conclusions from the Future of Jobs Report 2025, conducted by the World Economic Forum.
“The world demands a new way of thinking, working, and learning,” says Danielle Petit, founder of FutureMindZ.
Her mission? Preparing young people for the future by teaching them a growth mindset: a flexible, eager-to-learn attitude that is essential in a constantly changing world. Central to this mindset are creativity, problem-solving skills, and collaboration.
“These skills truly make the difference,” she emphasizes. “They help young people stay agile and confidently tackle new challenges. We see it in the classroom: when students engage with, for example, our drones in class, they start thinking more actively, helping each other more, and aren’t afraid to make mistakes. They discover that learning is a process, not an endpoint.”
A long road ahead
The message is clear: new skills are urgently needed. But the question remains: is education ready to teach them? Although some pioneering initiatives are emerging, many schools struggle to take the leap toward a future-focused learning environment.
“Children start school full of curiosity, creativity, and the courage to make mistakes," Petit observes. "But the traditional education system, with its fixed lesson methods and standardized tests, increasingly suppresses that growth mindset."
And teachers see it happening but often feel powerless to change it, Petit adds. “Especially for older teachers, the rapid changes lead to uncertainty and a wait-and-see attitude.” And that's unfortunate, she says. “Because once teachers understand that their technological lag is normal, they create space to learn. In fact, one of the best compliments I ever received was from a teacher who learned to code in a short time simply because he let go of his resistance. So yes, it’s possible.”
While the education system is experimenting with innovative approaches, a real shift is still lacking, notes André Haardt, founder of Squla and Chapter. “Schools do try out new technologies, but when it comes to scaling up, it often falls apart,” he says.
When Haardt launched Squla in 2010, an online learning platform where children could learn in a playful way, he was met with skepticism. “The idea that children could practice and learn at their own level at home was still new back then. Schools mainly saw it as a supplement, not as a full-fledged learning solution.”
The problem? The education system is stuck in old structures. “Schools want to innovate but face all kinds of obstacles: bureaucratic regulations, tight budgets, and a culture where change happens slowly.” As a result, promising innovations often get stuck in the pilot phase. “They test something, but if funding is uncertain or adoption doesn’t happen automatically, it disappears into a drawer again.”
Don't wait, take action
Instead of waiting for the education system to change, Haardt chose a different path. “We decided to have parents pay for personalized learning, simply because schools couldn't or wouldn’t invest.” It turned out to be a risky choice but ultimately a successful one. Squla grew into one of the Netherlands' best-known EdTech platforms.
Lifelong learning as a necessity
But the problem extends beyond traditional education. The rapidly changing labor market demands continuous retraining and upskilling. “We need to move away from the idea that learning stops once you get a diploma,” Haardt emphasizes. After Squla’s success, he launched Chapter in 2021, an app for retraining technicians in solar panel and heat pump installation. “The shortage of skilled workers is massive, especially in sectors critical to the energy transition,” says Haardt. “That's why we develop short, accessible modules, similar to Duolingo. We aim to fill the gap that formal education and the labor market leave behind.”
It’s a model that Lepaya is also embracing. René Janssen: “I don't want to wait for education to change its curriculum. That's why we’re already tackling it ourselves with digital training that is short, practical, and user-friendly.” Still, he hopes the education sector will eventually pick up the baton too.
“If we truly want to prepare children and adults for the fast-changing job market, we must give EdTech companies the space to innovate and open up education to new technologies and flexible learning paths. It’s time for a joint effort by businesses and the government to shape the future of education. Waiting is not an option – if we don't act now, we’ll miss the chance to future-proof the Netherlands.”
These EdTech companies are proving that education can be future-proof. From soft skills and simulations to data-driven learning and career platforms, they are shaping how we learn, work, and grow.
Lepaya: Offers training that combines soft and hard skills into 'Power Skills' to make employees future-proof. lepaya.com
Data Booster: Focuses on promoting lifelong learning through data-driven learning solutions. databooster.io
FutureMindZ: Develops innovative educational modules at the intersection of technology, 21st-century skills, and gamification. futuremindz.nl
Young Coders: Helps organizations find, develop, and guide the tech-savvy professionals of the future. youngcoders.nl
iamprogrez: Develops digital assessments with a focus on measuring and visualizing soft skills, 21st-century skills, and future-proof job skills. iamprogrez.com
Simulation Crew: Develops VR simulations for training and education to offer realistic learning experiences. thesimulationcrew.nl
Society College: Offers programs for working students and (young) professionals with a focus on societal contribution. societycollege.nl
Komensky: A full-service skills-based learning platform focused on integrated talent technology. komensky.io
GetJobsDone: Companies post fixed-fee assignments that students can complete without needing to register a business. getjobsdone.nl
BlueSkills: Offers learning vacancies to kickstart careers in technology. blueskills.nl
5miles: 700 online, short, customized challenges for business professionals. 5miles.nl
Gear Up: Develops technological solutions that promote personal growth, focusing on skills, innovation, and equal opportunities. gear-up.nl
The BD School: Offers training programs and community support for business development professionals. bdschool.com
Nxus: Amsterdam-based startup that developed an innovative bias-free career platform. nxus.nl
Keep an eye out for the upcoming editions of our Blog. As we continue to dive deep into the key themes and ideas that shape the future of education.
We appreciate your support!
Cheers,
Ewoud, Roel, Linda, Jitske, Buket & Parastoo